Nederland verliest, met de btw-verhoging op sport!

Sportbeoefening is belangrijk voor Nederland. Door sport verleggen we grenzen. Sporten en bewegen houden ons gezond, waardoor de zorgkosten dalen. Bovendien verbindt sport ons en brengt het ons dichter bij elkaar.

We maken ons enorme zorgen over de plannen om de btw op sport te verhogen. Als deze plannen doorgaan, zullen ruim 500.000 sporters stoppen. Sportlessen, sportabonnementen en het supporten van onze favoriete clubs worden duurder. Ook de kosten voor zwemlessen gaan fors omhoog, waardoor steeds minder kinderen in Nederland goed leren zwemmen.

Sporters in heel Nederland laten van zich horen om Nederland in beweging te houden. Gezamenlijk roepen wij de politiek op:

“Nederland verliest met een btw-verhoging op sport! Houd sport betaalbaar en toegankelijk voor iedereen.”

Waarom wij oproepen tot actie:

In mei werd de sportsector opgeschrikt door een aangekondigde btw-verhoging op sportbeoefening door het nieuw gevormde kabinet. De mogelijke btw-verhoging zal ingaan per 2026. Dit is een ontwikkeling met grote gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van alle Nederlanders.

De sportsector heeft de handen in een geslagen om de politiek op te roepen de voorgenomen btw-verhoging van 9% naar 21% van tafel te krijgen.

Namens de sportsector

De sportsector ziet de desastreuse gevolgen van de voorgenomen btw-verhoging op sport en weigert stil te blijven zitten. Nederland is een land van beweging én sport. Dit moet betaalbaar en toegankelijk blijven voor iedereen, politiek kom in beweging!

Deze campagne ‘Nederland verliest!’ is een initiatief van Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS), NL Actief, NOC*NSF, KNVB en KNLTB. En komt tot stand met medewerking van Maatschappelijke Organisaties in de Sport (MOS), Beweegalliantie, Sportkracht12 en Vereniging Sportbedrijven Nederland. 

Het is onderdeel van ‘Sport gaat niet vanzelf’.

Wat gaan we er aan doen?

Gezamenlijk brengen we één duidelijke boodschap vanuit heel sportend Nederland over om invloed uit te oefenen op de politiek en de btw-verhoging van tafel te krijgen. Dit doen we aan de hand van een videomarathon, met persoonlijke videoboodschappen van ondernemers, sporters én sportliefhebbers.  

Persoonlijke videoboodschap

Uiteraard kunnen we dit niet alleen realiseren; daar hebben we jou ook voor nodig! Met een persoonlijke videoboodschap kun jij helpen om onze standpunten kracht bij te zetten én bewustzijn te creëren over de negatieve impact van de btw-verhoging. Alle ingezonden video’s worden verwerkt tot één lange videomarathon. Jouw deelname aan de videomarathon is cruciaal voor het succes van deze actie.

Wat hebben we al gedaan?

In de afgelopen periode hebben we politiek Nederland hier al veelvuldig op aangesproken.

Ipsos draagvlakonderzoek

We voerden een Ipsos-draagvlakonderzoek uit. Het doel van dit onderzoek was om door een onafhankelijk bureau een representatieve afspiegeling van Nederland te laten onderzoeken. Met de uitkomsten kunnen we de politiek aantonen dat Nederland het niet eens is met de voorgenomen btw-verhoging. Met de uitkomsten van het onderzoek hebben we de pers benaderd.

Klik hier voor de factsheet met de uitkomsten.
Klik hier voor het persbericht.

Brandbrief

Een gezamenlijke brandbrief is direct namens de ondernemende sportsector verstuurd aan informateur Richard van Zwol. Deze brief werd breed verspreid onder politieke contacten en is ondertekend door het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS), NOC*NSF, Maatschappelijke Organisaties in de Sport (MOS), Vereniging Sportbedrijven Nederland (VSN) en de Beweegalliantie.

Persoonlijke videoboodschap

Op donderdag 1 augustus is een krachtige videoboodschap overhandigd aan Vincent Karremans, de nieuwe staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport. Bekende Nederlandse sporters en prominente personen uit de sport en zorg spreken hierin hun zorgen uit over de btw-verhoging. Samen doen zij een oproep aan Vincent om deze verhoging niet door te voeren.

Politieke gesprekken

Er worden intensieve gesprekken gevoerd met kabinetsleden, Kamerleden en andere belangrijke stakeholders om de urgentie en de desastreuze gevolgen van de maatregel duidelijk te maken.